Rab Archaeological (T)races

Poveznica na stranicu Rab Archaeological Traces:  https://rabarchaeologicaltraces.com/

Otok Rab predstavlja projekt “Rab Archaeological (T)races“, kojim svojim stanovnicima i turistima omogućava upoznavanje većim dijelom dosad nepoznate kulturne baštine, skrivene izvan svima dobro znane rapske povijesne jezgre. Polazeći od ideje muzeja na otvorenome, na 33 lokacije i 3 staze (Frux, Capo Fronte i Epario) projekt prezentira arheološku, sakralnu i etnografsku baštinu skrivenu među netaknutim krajolicima. Prezentirani lokaliteti povezani su trima poučnim stazama ukupne duljine oko 40 km, koje se prostiru na području Lopara, Supetarske Drage i Kampora. Uz dobro označene lokalitete i staze namijenjene pješacima i biciklistima, individualan obilazak staza olakšava internetska stranica sa svim relevantnim informacijama, tiskana karta i drugi promotivni materijali pripremljeni u sklopu projekta. Kao nadogradnja inicijative razvijene u sklopu Programskog pravca “27 susjedstava“ izrađena je i interaktivna mobilna aplikacija. Njome se  na zanimljiv i zabavan način kulturno nasljeđe nastoji dodatno približiti posjetiteljima, napose djeci i mlađoj populaciji te zaljubljenicima u prirodnu i kulturnu baštinu. Aplikacija je dostupna na poveznici: https://rabarchaeologicaltraces.com/preuzmi-aplikaciju/

Interdisciplinarnim pristupom koji povezuje netaknute krajolike, arheologiju, sport, multimediju i kulturni turizam, projekt na inovativan način prezentira specifične lokalitete i nudi preduvjete za rekreativne sadržaje s edukativnom komponentom, tj. aktivni odmor: edukativne šetnje, planinarenja, trekking, biciklizam itd. Ovaj jedinstveni projekt vođen je idejom upoznavanja kulturnog nasljeđa, a povezuje baštinu, sport i obrazovanje te promovira blagodati boravka u prirodi i aktivnog provođenja slobodnog vremena. Namijenjen je obiteljima, rekreativcima, pustolovcima, sportašima te nudi mogućnost upoznavanja nekih od najljepših predjela otoka Raba, na kojima se u netaknutoj prirodi može upoznati segment bogate kulturne baštine i uživati u mirnoći i ljepoti prirode.

Nositelji projekta pokrenutog u sklopu PP-a “27 susjedstava“ (Rijeka 2020 – EPK) jesu Centar za kulturu Lopar, Pučko otvoreno učilište Rab, Turistička zajednica Grada Raba i Turistička zajednica Općine Lopar. Njegova realizacija ne bi bila moguća bez stručne pomoći partnerā – Instituta za arheologiju iz Zagreba, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Nacionalnog muzeja arheologije u Valletti (Heritage Malta) – te financijske podrške prvenstveno Grada Raba i Općine Lopar te Rijeke 2020 d.o.o.

Projektom “Rab Archaeological (T)races” na cjelovit i jedinstven način prezentira se arheološka (prapovijesne gradine, antičke vile rustike, antički brodolomi itd.), sakralna (ostaci ranokršćanskih i srednjovjekovnih crkava) i etnografska baština otoka (suhozidi, vapnenice itd.), koja datira od prapovijesti pa do 20. stoljeća.

Video

Kalendar događanja

Lipanj 2024.

PoUtSrČePeSuNe
272829303112
3456789
10111213141516
17 181920212223
24252627282930
1234567