Proba Mješovitog pjevačkog zbora Refuli:

u petak, 13. 10. 2017. u 17,30 sati u Glazbenoj školi

Dječja klapa:

u subotu 14. 10. 2017. u 16,30 sati u Glazbenoj školi

Na slici: Mješoviti pjevački zbor ”Refuli”Možda ponajbolji prikaz pojma “Klapa” napisao je otac klapske pjesme u Hrvata Maestro Ljubo Stipišić Delmata:

“Muških i ženskih klapa danas diljem ne samo, Dalmacije, Primorja, nego Lijepe naše, pa i Dijaspore (Australija, Kanada…) djeluje preko tri stotine tradicijskih pjevačkih grupa popularno nazivanih klape. …Napjevi i skladbe ostaju na svijetu i poslije smrti svojih prvih neznanih i znanih roditelja, da kroz akorde (lat. ad cor – k srcu) ištu ljepotu i istinu. Pa kao napjev počne potpuno živjeti, dapače, rodi se istinski tek nekada u budućnosti, poslije svojega rođenja i poslije smrti svojih anonimnih roditelja. …Stoga, u ovim pjesmama ne žive samo oni prvotni začetnici, već generacije koje su ih nadahnuto prenosile i pronosile, i pokoljenja koja će se tek roditi i na vrijeme prihvatiti ostavštinu prethodnih. Eto, ovdje su u pjevu naši pučki neznani Praroditelji, naši dični pređi, pivaoci s čađava komina ovoga puka delmatskoga, primorskoga, hrvatskoga“.

Pod Pučkim otvorenim učilištem Rab  djeluju dvije klape: “Kristofor” i “Eufemija”.

Klapa “Kristofor” osnovana je prije 29 godina i do današnjih dana nastupa u gotovo jednakom sastavu. Posljednjih sedam godina klapu vodi prof. Julija Dumić.  Klapa njeguje i čuva kulturnu baštinu izvodeći tradicionalne i moderne klapske pjesme, kao i sakralne. U ovom dugom razdoblju koliko je klapa aktivna nastupala je i nastupa po cijelom otoku Rabu, ali i diljem Hrvatske i inozemstva.

Klapu “Eufemija” 1999. godine osnovala je skupina zaljubljenika u klapsko pjevanje iz mjesta Kampor.  Klapa njeguje tradicionalni klapski način pjevanja a kapela, ali i onaj sakralni: božićne, korizmene i uskršnje pjesme. Do sada su voditelji bili: Dinko Krstinić, Ante Čarić i prof. Julija Dumić. Danas je voditelj klape Eufemija Miljenko Vidas.